Duurzame bedrijfsvoering (Hoofdstuk 2.7 uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk)

Het kabinet stelt zich milieudoelen op het gebied van CO2-uitstoot, energiebesparing, hergebruik, duurzaam inkopen en klimaatneutrale energievoorziening.

CO2-uitstoot

Om de resultaten van de duurzame strategie te toetsen aan zijn ambities, heeft het Rijk in 2010 een start gemaakt met de monitor duurzame bedrijfsvoering. Hiermee wordt de CO2-uitstoot berekend van onder meer de energievoorziening en het vervoersgebruik van het Rijk.

Energiebesparing

Het energiegebruik van bijna 4 miljoen m2 rijksgebouwen is zonder correctie voor seizoensinvloeden in 2010 met 5% toegenomen ten opzichte van 2009. Het is gebruikelijk energiecijfers wel te corrigeren. Het voor buitentemperatuur gecorrigeerde energieverbruik is met 5% gedaald.

Hergebruik

Voorbeelden van de ‘cradle to cradle’-gedachte zijn afvalscheiding bij de Belastingdienst en de start van een proef met de Rijksmarktplaats. Deze marktplaats maakt hergebruik van kantoorinrichting mogelijk. Hiermee wordt de CO2-uitstoot gereduceerd en bespaart het Rijk jaarlijks € 600.000 aan uitgaven voor nieuw meubilair.

Duurzaam inkopen

2010 was het eerste jaar waarin de doelstelling gold van 100% duurzaam inkopen voor 45 productgroepen waar de meeste duurzaamheidswinst mogelijk is. De resultaten worden getoetst met de monitor duurzaam inkopen, waarvan het ministerie van IenM in het voorjaar van 2011 de uitkomsten presenteert.

Klimaatneutrale energievoorziening

Het ministerie van BZK is samen met de Categoriemanager Energie en de Rijksgebouwendienst gestart met initiatieven voor een energie- en klimaatneutrale bedrijfsvoering van het Rijk. In 2011 worden hierover besluiten genomen. De overheid kocht in 2010 al wel 100% groene stroom.

Op de website www.duurzamebedrijfsvoeringrijk.nl staan de milieuprestaties van het Rijk nader uitgewerkt en toegelicht.