Zorgondernemers winnen prijs voor technostarters

Met behulp van een 3D-printer implantaten op maat maken. Dankzij deze vernieuwende techniek heeft het Maastrichtse bedrijf Xilloc Medical de Shell Live Wire Award 2011 gewonnen. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) reikte hen vandaag deze prijs voor jong en innovatief ondernemerschap uit.

"Ondernemers als Xilloc Medical laten zien dat ondernemers met een technische achtergrond een aanwinst zijn voor de Nederlandse economie", aldus minister Verhagen. "Met hun ideeën bouwen ze niet alleen een bedrijf op, ze vinden ook oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals de stijgende zorgkosten."

Echte ondernemers

Xilloc Medical is een startend bedrijf dat zich specialiseert in het op maat maken van bijvoorbeeld schedelimplantaten met behulp van een 3D-printer. Dit maatwerk voorkomt dat patiënten meerdere malen geopereerd moeten worden. Dit zorgt niet alleen voor een grotere kwaliteit van leven voor de patiënt maar ook tot een daling van de zorgkosten.

Volgens de jury onderscheidt Xilloc zich door een technisch hoogstaande oplossing voor een maatschappelijk probleem. Bovendien zijn de startende oud-studenten echte ondernemers, die van alle markten thuis zijn. Ze hebben hun idee met octrooien goed beschermd en stampten in een aantal weken tijd een marketingconcept uit de grond. Deze is zo overtuigend dat er aan de telefoon regelmatig naar de sales afdeling wordt gevraagd van de starters.

LiveWIRE

Shell LiveWIRE is een wereldwijd programma om jongeren te stimuleren ondernemer te worden. In Nederland wordt dit trainings- en coachingstraject uitgevoerd door Syntens, een overheidsorganisatie die innovatie in het midden- en kleinbedrijf stimuleert. Jaarlijks nemen 300 jonge en vernieuwende ondernemers met een technische achtergrond deel aan LiveWIRE.