‘Angst voor mislukking mag geen struikelblok zijn voor succes’

Een ondernemerscultuur met lef levert ons extra banen en inkomsten op. Daarom mag de angst om te mislukken mensen niet belemmeren hun ondernemersdroom na te jagen. Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) dinsdag 17 januari 2012 tijdens de Big Improvement Day (BID) in Amsterdam.

Waardevolle ervaring

De bewindsman riep ondernemers op niet bang te zijn voor risico. 'De gevreesde mislukking blijkt achteraf vaak een waardevolle ervaring die van pas komt bij het opzetten van een succesvolle onderneming.' Ter ere van alle ondernemers met lef kondigde Verhagen een prijs aan: de Feniks Award. Deze prijs zal jaarlijks worden uitgereikt aan een ondernemer die na tegenslag alsnog een succesvol bedrijf weet op te bouwen.

Gedurfd ondernemerschap loont

In zijn toespraak roemt minister Verhagen Nederlandse ondernemers die in hun carrière niet aarzelden om risico te nemen. 'Ik ben trots op iconen als Joop van den Ende, Reinout Oerlemans en Marlies Dekkers”, aldus de bewindsman. 'Hun loopbaan bewijst dat gedurfd ondernemerschap loont. Niet alleen zakelijk maar ook persoonlijk: je wordt er een rijker mens van.'

Makkelijker onderneming starten

Tijdens de BID ontmoeten ondernemers, jongeren en vertegenwoordigers van de overheid elkaar. De dag biedt Nederlandse professionals een podium voor gezamenlijke initiatieven om de Nederlandse economie te versterken. Het kabinet heeft het starten van een nieuwe onderneming makkelijker gemaakt. Ondernemers hoeven straks niet meer verplicht langs de notaris voor de oprichting van een BV en de verplichting om een startkapitaal te storten verdwijnt.