Beieren kan profiteren van Nederlandse energie-expertise

Door te profiteren van Nederlandse kennis en kunde op het gebied van energie kan Beieren voorkomen dat het voor haar energie volledig afhankelijk wordt van Noord-Duitsland en buurlanden. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers die hun kennis en kunde kunnen verkopen.

Kansen voor Nederlandse ondernemers

Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) woensdag 10 oktober 2012 tijdens een bijeenkomst over energie in München. 'In het verleden was Nederland voor een groot deel afhankelijk van de energie van buurlanden,' aldus de bewindsman. 'Deze kennis en ervaring kunnen ze in Beieren goed gebruiken, dat biedt Nederlandse ondernemers kansen.'

Samenwerking

Tien jaar geleden kwam bijna 20 procent van de Nederlandse elektriciteit uit Duitsland, België en Frankrijk. Sindsdien heeft Nederland er alles aan gedaan de zekerheid van voldoende betaalbare energie te vergroten. Onder meer door samenwerking te zoeken met buitenlandse netbeheerders en energiebedrijven en door de expertise op het gebied van exploitatie, opslag en vervoer van aardgas.

Aandeel duurzame energie vergroten

Duitsland wil met de zogeheten ‘Energiewende’ het aandeel duurzaam opgewekte energie vergroten. Voor Beieren betekent de sluiting van een aantal kerncentrales wel dat ze afhankelijk worden van bijvoorbeeld windenergie uit het noorden van Duitsland. Nederlandse kennis en kunde op het gebied van hoogwaardige elektriciteitsnetten en aardgas kunnen de afhankelijkheid van Beieren beperken.

Handelsmissie naar Beieren

De bijeenkomst over energie is onderdeel van een handelsmissie van minister Verhagen naar Beieren. In het kielzog van de minister reizen vijftien bedrijven mee uit de sectoren high tech en energie. Zo waren ook netwerkbedrijf TenneT en energiebedrijven GasTerra en Gasunie aanwezig.