Rutte: 'dood grensrechter kan niet worden getolereerd'

Minister-president Rutte heeft tijdens zijn wekelijkse persconferentie de nabestaanden van Richard Nieuwenhuizen gecondoleerd. De grensrechter kwam vorige week bij een voetbalwedstrijd door geweld om het leven.

RUTTE:
Ik wil deze persconferentie beginnen met het uitspreken van condoleances, woorden van  medeleven in de richting van de nabestaanden van Richard Nieuwenhuizen, de grensrechter die bij een voetbalwedstrijd door geweld om het leven is gekomen. Maar ook woorden van verontwaardiging, dit heeft niets met sport te maken, dit kan absoluut niet worden getolereerd. Wij moeten allen opkomen voor al die vrijwilligers die zich dag in dag uit voor een sportclub inzetten. Die een veilig sportklimaat bieden, die mensen moeten wij met elkaar op een voetstuk plaatsen. Agressie en geweld in sport moet worden aangepakt, in de eerste plaats door ouders, door clubs, door de KNVB. Het voetballoze weekeinde is wat mij betreft een signaal aan iedereen in Nederland, dit mag hier niet gebeuren.

Dan de agenda van de ministerraad. De ministerraad heeft vandaag besloten om Nederlandse deelname aan de antipiraterijmissies in 2013 voort te zetten. Sinds het begin van de missies is het aantal succesvolle aanvallen van piraten significant gedaald. Ook zijn de humanitaire hulptransporten beter beschermd. Het is nu van belang om die trend vast te houden, het is voor de internationale handel en scheepvaart, en zeker ook voor de Nederlandse, van groot belang om de doorvaart in de Golf van Aden en de kust van Somalië zeker te stellen. Daarom gaan we onverminderd door. Komend jaar zullen afwisselend drie schepen in het gebied actief zijn. Bovendien zullen we in de periode augustus tot december ook het commando van de EU-operatie Atalanta uitvoeren.

We hebben vandaag ook ingestemd, met toezending van een brief aan de Kamer, met de ontplooiing van Patriots aan de Turks-Syrische grens. Door een gemeenschappelijke inspanning van de VS, Duitsland en Nederland kan de Turkse bevolking in de grensstreek beter worden beschermd, evenals de vluchtelingen die daar verblijven. Het ontplooien van Patriots is niet bedoeld om een vliegverbod af te dwingen, of om offensieve operaties in die regio te steunen. We sturen het luchtverdedigingswapen om een NAVO-bondgenoot te helpen bij de bescherming van haar grondgebied en haar bevolking.

Volgende week ben ik zelf in Brussel bij de Europese Raad van regeringsleiders, deze top staat in het teken van versterking van de Europese Economische en Monetaire Unie. Afgelopen vrijdag heeft de Kamer een brief ontvangen met de kabinetsvisie over de versterking van de EMU. Het uitgangspunt van het kabinet is een stabiele muntunie, omdat wij achten dat dat een belangrijke voorwaarde is voor economische groei en het creëren van banen. Nederland heeft belang bij een sterk Europa, wat zo spoedig mogelijk de crisis overwint. Voor Nederland gelden daarbij twee uitgangspunten. In de eerste plaats, lidstaten zijn zelf verantwoordelijk voor het voeren van verantwoord, economisch en budgettair beleid en goede marktprikkels dragen hieraan bij, onder andere door het verbeteren van transparantie. Adequaat Europees toezicht is noodzakelijk door een onafhankelijke commissaris en wat betreft de banken, door de ECB.

Voorzitter Van Rompuy heeft gisteren een eindrapport met een roadmap gepresenteerd, sommige voorstellen daarin spreken ons aan, bijvoorbeeld de voorstellen die betrekking hebben op een Europees bankentoezicht, andere niet, zoals een asymmetrisch schokkenfonds. We zullen dit met de Kamer bespreken op woensdag 12 december en in de aanloop naar de top zal ik hierover ook spreken tijdens ontmoetingen maandag met Bondskanselier Merkel en woensdagavond met president Hollande van Frankrijk. Volgende week zal hier dus Lodewijk Asscher u te woord staan.
Ten slotte kan ik u melden dat ik vanavond in het Catshuis ben om afscheid te nemen van de 13 ministers en staatssecretarissen die niet zijn teruggekeerd in het nieuwe kabinet. Uiteraard zal ik daar mijn waardering uitspreken voor hun inzet voor de publieke zaak en namens de Koningin zal ik aan hen ook een onderscheiding uitreiken.

Minister-president Rutte wil dat agressie en geweld in de sport wordt aangepakt. 'Dit mag hier niet gebeuren', aldus Rutte. Hij noemde het voetballoze weekeinde een signaal aan iedereen.

Anti-piraterijmissie

De ministerraad heeft besloten de Nederlandse deelname aan de antipiraterijmissie in 2013 voort te zetten. Sinds het begin van de missie is het aantal succesvolle aanvallen van piraten sterk gedaald. Ook zijn de humanitaire hulptransporten beter beschermd.

Rutte vindt het van groot belang om die trend vast te houden en de doorvaart in de Golf van Aden en voor de kust van Somalië zeker te stellen. 'Daarom gaan we onverminderd voort.' Komend jaar zullen afwisselend drie schepen in het gebied actief zijn.

Patriot raketten

Ook heeft de ministerraad er mee ingestemd om Patriot luchtverdedigingswapens naar de Turks-Syrische grens te sturen. 'Door een gemeenschappelijke inspanning van de VS, Duitsland en Nederland kan de Turkse bevolking in de grensstreek beter worden beschermd, evenals de vluchtelingen', zei Rutte op de persconferentie.

Het ontplooien van Patriots is niet bedoeld om een vliegverbod af te dwingen of om offensieve operaties te ondersteunen. 'We sturen dit luchtverdedigingswapen om een NAVO-bondgenoot te helpen bij de bescherming van haar grondgebied en haar bevolking', aldus de minister-president.

Europese Raad

Rutte keek ook alvast vooruit naar de Europese Raad op 13 en 14 december 2012 die in het teken staat van het versterken van de Europese en Monetaire Unie. Volgens Rutte heeft Nederland belang bij een sterk Europa. De uitgangspunten van Nederland zijn

  1. Lidstaten zelf verantwoordelijk voor voeren van verantwoord economisch en budgettair beleid.
  2. Adequaat Europees toezicht door onafhankelijke Commissaris. De ECB moet toezicht houden over de banken.

Woensdag bespreekt Rutte met de Tweede Kamer de uitgangspunten. Ook zal hij vooraf aan de Raad Bondskanselier Merkel en president Hollande ontmoeten.