Rutte: ‘Nederland kan India veel bieden’

Minister-president Rutte was op 5 en 6 juni in India voor een tweedaagse handelsmissie met minister Ploumen, staatssecretaris Dijksma en ruim 80 bedrijven. Het gezelschap reisde naar Delhi en Mumbai. Met bedrijfsbezoeken en bijeenkomsten met ondernemers werden contacten tussen Nederlandse en Indiase bedrijven gelegd. Tijdens een ontmoeting met minister-president Modi stond de verdere versterking van de politieke en economische banden tussen Nederland en India centraal.

Meer groei en banen in Nederland

Nederland is de vierde handelspartner van India binnen de EU en behoort tot de top 5 van grootste investeerders in India. Er waren veel ontmoetingen met directeuren van bedrijven en ondernemers gepland. Ook was er veel aandacht voor de samenwerking tussen het Nederlandse en Indiase midden- en kleinbedrijf. ’Allemaal met één doel: het versterken van de onderlinge handel en investeringen voor meer groei en banen in Nederland’, aldus Rutte.

Delhi

De dag begon met een bezoek aan een Nederlandse supermarktketen die de Indiase markt aan het veroveren is. Rutte: ‘Goed om te zien dat de Nederlandse winkelformule hier populair is. Met de groeiende Indiase middenklasse liggen hier grote kansen voor Nederlandse producenten van voedingsmiddelen en andere producten’.

De minister-president bezoekt een Nederlandse supermarktketen in Delhi

De minister-president bezoekt een Nederlandse supermarktketen in Delhi

Aan het begin van de middag hadden de minister-president, minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma een ontmoeting met minister-president Modi en leden van zijn kabinet. Hierover zei Rutte ‘Zojuist ontmoeting gehad met de Indiase minister-president Modi. Onder zijn leiding richt India de blik nog meer naar buiten. Met een ambitieus programma hervormt hij het land. Meer banen, meer groei en het versterken van innovatie zijn prioriteiten die onze regeringen delen. We hebben afgesproken dat we nauwer gaan samenwerken in sectoren als watermanagement, gezondheidszorg, mobiliteit, land- en tuinbouw en stedelijke planning. Sectoren waarin Nederland veel expertise en kennis heeft. Nederland kan India hier dus veel bieden’.

Na afloop van de ontmoeting hadden de Nederlandse en Indiase delegatie een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van grote Nederlandse en Indiase bedrijven.

Minister-president Rutte en minister-president Modi van India

Minister-president Rutte en de Indiase minister-president Modi

Na een rit met een ‘Woman on Wheels’-taxi bezochten minister Ploumen en de minister-president een evenement waar Nederlandse en Indiase ICT’ers en experts op het gebied gezondheidszorg samen apps ontwikkelen die ingezet kunnen worden in de zorg. Rutte: ‘Een perfect voorbeeld van samenwerking tussen Nederlandse en Indiase bedrijven. Dit soort samenwerkingen kunnen alleen maar leiden tot slimme technologische innovaties’.

Minister-president Rutte en een Indiase vrouwelijke taxichauffeur

Door vrouwen op te leiden als professionele taxichauffeuses versterkt het project 'Woman on Wheels' de veiligheid en economische positie van Indiase vrouwen.

Na afloop van de eerste dag in Delhi zei de minister-president: ‘Ik ben echt onder indruk van dit land. Aan de ene kant is India het land zoals we dat allemaal kennen met de diversiteit en de eeuwenoude tradities. Aan de andere kant is India het dynamische land dat bruist van de energie, ondernemerschap en innovatie’.

Mumbai

Het programma in Mumbai startte met een ontbijtbijeenkomst met jonge Nederlandse ondernemers. De minister-president legde daarna een krans bij het herdenkingsteken in het Taj Mahal Palace Hotel voor de slachtoffers van de terroristische aanslag die daar op 26 november 2008 plaatsvond.

Minister-president Rutte legt een krans bij het herdenkingsteken in het Taj Mahal Palace Hotel

Minister-president Rutte legt een krans bij het herdenkingsteken in het Taj Mahal Palace Hotel

Aan het begin van de middag was de minister-president aanwezig bij de afsluiting van het seminar over samenwerking tussen Nederlandse en Indiase MKB-bedrijven en sprak hij met een aantal directeuren van grote Indiase bedrijven over investeren in Nederland. Rutte: ‘Het is belangrijk dat Nederlandse en Indiase bedrijven over en weer investeren. Want voor Nederlandse bedrijven betekent dit dat ze kunnen profiteren van de groei in India. Indiase investeringen in Nederland zijn directe investeringen in de Nederlandse economie die zorgen voor groei en banen’.

Daarna namen minister-president Rutte en minister Ploumen deel aan het seminar ‘Dutch ideas for the Coastal Road’, waar werd gesproken over de inzet van Nederlandse expertise bij de aanleg van een kustweg met metro aan de westkust van Mumbai.

Gateway to India in Mumbai

De 'Gateway to India' in Mumbai

Vervolgens bezocht de minister-president het Holland E-mobility House waar Indiase elektrische auto’s worden opgeladen met Nederlandse apparatuur en was hij aanwezig bij een hockeyevenement van oud-hockey internationals Floris Bovenlander en Carina Benninga. ‘Wat een feest om die Indiase talenten hier te zien. Het hockeyveld op de foto is aangelegd door een Nederlands bedrijf. Twee voorbeelden van uitstekende Nederlandse exportproducten’, aldus Rutte.

Minister-president Rutte op het hockeyveld in Mumbai

Minister-president Rutte op het hockeyveld in Mumbai

Aan het begin van de avond opende de minister-president in het Prince of Wales Museum een schilderijenexpositie van de kunstenares Lita Cabellut geïnspireerd op de Gouden Eeuw. In zijn speech sprak Rutte over de eeuwenoude band tussen Nederland en India.

Het bezoek aan India werd afgesloten met een groot handelsdiner met het Nederlandse en Indiase bedrijfsleven, waar de minister-president een speech hield. ‘Nederland kan op heel veel terreinen met India samenwerken, van het schoonmaken van rivieren en het starten van agrarische voorbeeldprojecten tot het leveren van expertise op het gebied van water management’, aldus Rutte.

Tijdens de handelsmissie werden diverse overeenkomsten en contracten ondertekend voor verdere samenwerking tussen Nederlandse en Indiase bedrijven. Er zijn tussen Nederlandse en Indiase bedrijven 43 overeenkomsten gesloten. Met de Indiase regering is afgesproken dat Nederland een voorkeurspartner wordt op gebieden als watermanagement, infrastructuur en gezondheidszorg.