Defensie 'op scherp' tijdens NAVO-top

De Koninklijke Marechaussee, 20 Bataljon Nationale Reserve en de politie zorgden er de afgelopen dagen samen voor dat er niets mis kon gaan in de binnen- en buitenring rond Hotel Huis ter Duin. Ook de overige Defensie-inzet ging niet onopgemerkt voorbij.

Secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, heeft de projectorganisatie al persoonlijk gefeliciteerd met de georganiseerde informele bijeenkomst in Noordwijk. Hij deed dat vanmorgen in het zenuwcentrum in Hotel Huis ter Duin. "Ik kan uit ervaring spreken: dit is een van de beter, zo niet de best georganiseerde informele vergadering", zo complimenteerde De Hoop Scheffer landmachtoverste Charles Janssen en zijn staf. "Ik ben apetrots op wat u voor elkaar heeft gekregen."

Wat langer op de benen

Het projectteam, onder leiding van brigadegeneraal van de marechaussee Rob Veltman, bestond uit een kleine tien mensen. In het operatiecentrum, waar alles van liaisons tot transport werd geregeld, werkten ongeveer dertig mensen permanent om de gasten van alle gemakken te voorzien. Als protocol-officier fungeerde de voormalig krijgsmachtadjudant, adjudant bd Willem Tanis.

Ook taakveldhouder Beveiliging, eerste luitenant Arie Gouw, is tevreden. Net als de meeste marechaussees die zijn ingezet, zo'n 120 per dag, is hij afkomstig van de Brigade Den Haag Beveiliging. De bewaking van het Koninklijk Huis, zo zegt hij meteen, heeft niet te lijden gehad onder de extra inzet langs het Noordzeestrand. “Toen in april bekend werd dat we hier aan het werk moesten, zijn de verloven en roostervrije dagen ingetrokken. Dat kon niet anders. Iedereen is hier heel wat langer op de benen dan normaal. Het is een cliché, maar stuk voor stuk zijn de mannen en vrouwen heel gemotiveerd om dit werk goed te doen.”

Spin in het web

In het Palace Hotel, tegenover Huis ter Duin, is een mediacentrum ingericht. Bijna tweehonderd journalisten uit de hele wereld maken hiervan gebruik tijdens de NAVO-informele in Noordwijk. Het perscentrum wordt bemand door NAVO-personeel en Nederlandse defensiemedewerkers, voornamelijk van de Directie Voorlichting en Communicatie. Zij verlenen de audiovisuele media en schrijvende pers assistentie waar nodig. Dat varieert van interviewverzoeken tot vragen over het persprogramma en uitgaansmogelijkheden in Noordwijk.

De journalisten kunnen op ruim honderdtwintig werkplekken onder meer draadloos internetten. Verder staat hen alle mogelijk andere apparatuur ter beschikking. NOS-Eurovisie filmt alle persmomenten, waarvan de inter(nationale) media de beelden kan afnemen.

“We doen er alles aan om te zorgen dat de media haar werk ongestoord en onder optimale omstandigheden kan doen”, zegt Patricia van Schoonhoven, teamleider van het perscentrum. “Het is wel een beetje hollen of stilstaan, met piekmomenten vlak voor de grote persconferenties. Daarna gaan de journalisten en masse aan het werk en breekt voor ons relatieve rust aan. Voor eventjes natuurlijk!”