Balkenende tegen bankiers: Geld moet rollen

Minister-president Balkenende roept banken op om geldstromen op gang te brengen. 'In deze situatie zeg ik: geld moet rollen. Tussen banken onderling en tussen banken en bedrijven.'

Minister-president Balkenende zei dit een toespraak bij het jaarlijkse diner van ondernemersorganisatie VNO-NCW. Hij heeft een serie ontmoetingen met ondernemers, bankiers en wetenschappers. Hierin staat herstel van vertrouwen centraal.

Balkenende noemde het 'onontkoombaar' dat de crisis op de financiële markten doorwerkt in de reële economie. Naar verwachting gaan de groeiverwachtingen ook in Nederland omlaag.

Vertrouwen

De maatregelen van de overheid, zoals de ingreep bij Fortis en de garantstelling van 200 miljard euro, zijn bedoeld om het vertrouwen in de financiële sector te versterken en het geldverkeer tussen banken weer op gang te brengen.

In het leenverkeer tussen banken is dat volgens Balkenende nog onvoldoende terug te zien.

Hij riep de financiële sector op de maatschappelijke functie om geld uit te lenen aan bedrijven die willen investeren 'héél serieus' te nemen.

'Met alle overheidsgaranties die er nu liggen, is er geen enkele reden om op uw kapitaal te gaan zitten', zei Balkenende. 'U kent mij als een sober man in financiële zaken. Maar in deze situatie zeg ik: geld moet rollen. Tussen banken onderling én tussen banken en bedrijven.'

De banken hebben volgens hem een grote verantwoordelijkheid om te voorkomen dat de Nederlandse economie droogvalt.

Begroting

Essentieel voor het vertrouwen is ook 'een koersvaste houding in het monetaire en budgettaire beleid' van de overheid.

Voor de rijksbegroting betekent dit dat het kabinet vasthoudt aan de afgesproken uitgavenkaders. In het voorjaar van 2009 worden alle elementen weer tegen elkaar afgewogen. 'Het kabinet houdt daarbij elke optie open', zei de minister-president.

Als de situatie erom vraagt, is het bijvoorbeeld mogelijk om geplande investeringen in infrastructuur, waterbeheer en duurzame energie naar voren te halen. Dit kan de economie versterken en bedrijvigheid stimuleren.

Het kabinet blijft inzetten op de concurrentiekracht van Nederland. Dit betekent: investeren in scholing en innovatie, de besluitvorming voor nieuwe infrastructuur aanpakken en de administratieve lasten terugdringen.

'Blijf ondernemen'

'Waar we nu voor moeten oppassen, is dat we in een sfeer van negativisme terechtkomen. Een sfeer waarin elke slechte economische voorspelling een selffulfilling prophecy wordt. Blijf ondernemen. Blijf investeren. Blijf innoveren', riep Balkenende de ondernemers op.