Brug vernoemd naar gesneuvelde Timo Smeehuijzen

Brug 407 is vandaag omgedoopt tot 'Timo Smeehuijzenbrug', vernoemd naar de in 2007 omgekomen Nederlandse soldaat der eerste klasse. De Amsterdamse brug staat symbool voor alle Nederlandse militairen die tijdens vredesmissies zijn gesneuveld.

De brug ligt over het Noorder Amstelkanaal tussen de J.M. Coenenstraat en de Beethovenstraat. Behalve de ouders en zus van Timo Smeehuijzen en militairen uit zijn bataljon waren generaal-majoor Van den broek, burgemeester Cohen en toenmalig commandant Battlegroup kolonel Rob Querido bij de onthulling aanwezig.

Tram

Smeehuijzen deed de havo op het Fons Vitae Lyceum, dat vlakbij de betreffende brug ligt. Timo stapte dagelijks op de brug uit de tram die hem naar school bracht. Timo Smeehuijzen sneuvelde op 15 juni 2007 bij een zelfmoordaanslag in Uruzgan, Afghanistan. Hij was 20 jaar oud. Bij de aanslag kwamen ook 9 Afghaanse kinderen om het leven.

Gedicht

De presentatie van de onthulling was in handen van Gijs Wanders, voormalig nieuwslezer van het NOS-Journaal. Vera van der Poel bracht tijdens de plechtigheid liederen ten gehore. Zij is een Nederlandse zangeres die zichzelf leerde fonetisch Afghaans te zingen. De moeder van Timo Smeehuijzen droeg een gedicht voor en Gijs Wanders hield een kort interview met de vader van de overleden soldaat.

Eer

De zus van Timo, Laura Smeehuijzen, verrichtte de officiële onthulling. Initiatiefnemer en stadsdeelvoorzitter van stadsdeel Oud-Zuid, Egbert de Vries: ‘Het was voor het stadsdeel een enorme eer om de brug naar Timo te mogen vernoemen. De brug staat symbool voor alle militairen die bij vredesmissies om het leven kwamen.’