Staatssecretaris Bijleveld bezoekt samenwerkingsprojecten op Curaçao

Antillen

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, Ank Bijleveld, heeft donderdag 26 februari samen met de Antilliaanse minister-president, Emily de Jongh-Elhage, diverse projecten op Curaçao bezocht die de Nederlandse regering financiert. De projectentoer startte ’s ochtends met een bezoek aan het Sint Joris College te Santa Maria, gevolgd door de feestelijke opening van het dagbestedingscentrum Wenkel di Fishi in Mundu Nobo, en bezoeken aan het clubhuis van Sint Willibrordus en Kas Bruder Pius in Muizenberg in de middaguren.

Al deze projecten komen voort uit samenwerkingsovereenkomsten met Curaçao. Het gaat om programma’s zoals Onderwijs & Jongeren, Institutionele Versterking & Bestuurskracht, Plan Veiligheid Nederlandse Antillen en het Sociaal Economisch Initiatief. Recentelijk is een groot deel van de Nederlandse gelden voor 2009 overgemaakt aan de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA), die deze fondsen beheert. De gestorte 52 miljoen Antilliaanse gulden komt ten goede aan de vele uiteenlopende projecten op de vijf eilanden in de Nederlandse Antillen.

Achtergrond projecten

In navolging van de Wenkel di Fishi aan de Uteweg (waar 25 personen op de wachtlijst stonden) is nu een tweede dagbestedingscentrum aan de Arikokweg 13 in Mundu Nobo geopend. Hier ontvangen mensen met een verstandelijke beperking de nodige zorg en training. Zij worden ingezet in leerwerktrajecten zoals wassen, strijken, naaien en borduren. De bouw van het dagbestedingscentrum is voor een groot deel door Nederland via Reda Sosial gefinancierd. De opening is verricht door staatssecretaris Bijleveld, in aanwezigheid van minister-president De Jongh-Elhage en het bestuur van de Oudervereniging Totolika.

De Nederlandse regering geeft het grootste deel van de samenwerkingsmiddelen uit aan het onderwijs op Curaçao. In dat kader bezocht de staatssecretaris donderdag 26 februari het Rooms-katholieke Sint Joris College in Santa Maria. Op deze school zitten 455 leerlingen en geven 16 docenten les. Naast het schoolhoofd, mevrouw. M. Petronia, waren ook de voorzitter van het R.K. Schoolbestuur, professor dr. Ashley Duits, en gedeputeerde Alcala-Wallé aanwezig.

Voor de lunch was de staatssecretaris te gast in het clubhuis van Sint
Willibrordus. Met het opknappen van het clubhuis Willibrordus kan het voor inwoners en sociale instanties nog meer als “meeting point” dienen. Beheerder Fundashon Kas Popular (KPF) houdt naast de instandhouding van de fysieke en bouwtechnische kwaliteit van de woningvoorraad, ook rekening met de leefbaarheid in de FKP-woonwijken. Een onderdeel van het FKPwoningbouwprogramma is aandacht besteden aan bepaalde doelgroepen (sociaaleconomisch zwakkeren) die bijzondere woon en recreatievoorzieningen behoeven.

De Stichting Guia Eduka i Forma (GEF) beheert onder andere Kas Bruder Pius (KBP), de laatste stop tijdens het projectenbezoek. Deze organisatie biedt tijdelijke opvang en begeleiding aan zwangere meisjes en tienermoeders – in de leeftijd tot 21 jaar – die in een crisissituatie verkeren en niet in hun eigen woonomgeving kunnen verblijven. Daarnaast krijgen deze jonge vrouwen ook opvoedingsinformatie, die afgestemd is op hun sociaal-maatschappelijke vorming.