Toezicht door Inspectie voor de Gezondheidszorg op signaleren en melden kindermishandeling

De Inspectie voor de Gezondheidszorg voert in 2009 een toezichtronde uit langs ziekenhuizen om te kijken of zij verbeteringen hebben doorgevoerd in het signaleren en melden van kindermishandeling bij de afdelingen spoedeisende hulp, zoals zij hebben toegzegd. ‘Ziekenhuizen die geen verantwoorde zorg leveren op dit gebied, kunnen onder verscherpt toezicht worden geplaatst en zonodig zal de Inspectie handhavend optreden.’

Professionals moeten altijd alert zijn op signalen van kindermishandeling

Dat zei directeur Jeugdzorg Gemma Tielen namens minister Rouvoet vanmiddag in het Westeindeziekenhuis in Den Haag. Zij nam de resultaten in ontvangst van één jaar werken met het protocol kindermishandeling. Dit protocol schrijft voor om vermoedens van kindermishandeling altijd te melden bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Het aantal meldingen van kindermishandeling is sinds de invoering van de meldcode enorm toegenomen. ‘Dit onderstreept het ultieme belang van een meldcode. Het betekent dat deze kinderen door het attente gedrag van de hulpverleners in beeld zijn gekomen, waarna op allerlei niveaus kon worden ingegrepen’, aldus Tielen namens Rouvoet.

Toename meldingen

Sinds de invoering van de meldcode in december 2007 is het aantal meldingen in de Haagse ziekenhuizen toegenomen van een enkele melding in 2007 naar 174 in 2008. Na onderzoek van het AMK bleek het in 95% van de gevallen inderdaad om kindermishandeling te gaan. Rouvoet liet via Tielen weten: ‘Deze kille cijfers zijn echt afschuwelijk. Maar het sterkt mij in mijn opvatting dat een meldcode kindermishandeling standaard in elk ziekenhuis gebruikt moet worden. Een duidelijke code die actief en ondubbelzinnig wordt nageleefd.’ De voorgenomen wettelijke verplichting tot het hebben én gebruiken van een meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld, wordt op dit moment nader uitgewerkt in het kabinet.