Nederland zet eerste stappen voor Investeringsbeschermingsovereenkomst met Angola

Minister van der Hoeven heeft dinsdag 31 maart 2009 in de Angolese hoofdstad Luanda een intentieverklaring voor een investeringsbeschermingsovereenkomst (IBO) getekend.

Ze deed dit samen met de Angolese minister van Economische Zaken Nunes Junior. Een IBO is een bindend verdrag tussen twee landen waarin beide landen waarin afspraken zijn gemaakt over de behandeling van wederzijdse investeringen.

Geldstromen

Als de onderhandelingen voor de IBO zijn afgerond schept dit extra rechtszekerheid voor Nederlandse investeerders. Een IBO regelt onder meer non-discriminatoire behandeling van wederzijdse investeringen, de onbelemmerde overmaking van geldstromen, voorwaarden waaronder mag worden onteigend (waaronder een gepaste schadevergoeding) en toegang tot onafhankelijke internationale geschillenbeslechting bij een geschil tussen een investeerder en het gastland.

OPEC

Van der Hoeven was van 29 maart tot en met 1 april 2009 in Angola. Ze sprak onder andere met de minister van olie, Boteho de Vascocelos. Vascocelos is ook voorzitter van de OPEC.

Tegelijk met de minister is er een delegatie van Nederlandse bedrijven in het Afrikaanse land. De bedrijven willen in Angola contracten sluiten op het gebied van energie, infrastructuur en scheepvaart.