Volkskrant artikel over ING Illiquid Asset Back-up facility

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: FIN/2009/0852 U

Betreft: Volkskrant artikel over ING Illiquid Asset Back-up Facility (13 mei 2009)

Geachte Voorzitter,

Kamerlid Koşer Kaya heeft mij gevraagd per brief te reageren op het Volkskrant artikel van 13 mei 2009 over de huisprijsontwikkeling in de VS in relatie tot de ‘Illiquid Asset Backup Facility’ die de Staat is aangegaan met ING Groep.

In het artikel wordt gesuggereerd dat de huisprijsontwikkeling in de Verenigde Staten ten koste zal gaan van het verwachte positieve transactieresultaat voor de Staat. Ik herken dit beeld niet. De huisprijs aannames die aan onze inschattingen ten grondslag liggen zijn uiterst conservatief.

In het Volkskrant artikel wordt een door de auteur geobserveerde ‘year on year’ huisprijsdaling (maart 2008 tot maart 2009) in Californië van 30% vergeleken met de door Dynamic Credit Partners gebruikte huisprijs aanname voor geheel 2009 van 25%. Deze vergelijking loopt mank. Er zijn geen indicaties dat de prijsdaling over 2009 hoger zal zijn in Californië dan onze conservatieve aanname van 25%.

Ik zie geen reden tot een negatieve bijstelling van de eerder met de Kamer gedeelde verwachtingen ten aanzien van deze transactie. Voor een uitgebreidere toelichting op de transactie verwijs ik u naar de brief naar aanleiding van vragen van de leden Irrgang en Weekers die ik u vorige week heb doen toekomen.

Hoogachtend,

De Minister van Financiën,

Wouter Bos