'Zorgvuldig kijken naar aanvragen steun bedrijven'

Minister van der Hoeven gaat bekijken hoe moet worden omgegaan met aanvragen voor overheidssteun van door de kredietcrisis getroffen bedrijven.

Dat zei ze woensdag 24 juni 2009 bij de bijeenkomst De Economische Agenda in Den Haag. 'Het valt niet uit te sluiten dat de komende tijd meer bedrijven zullen aankloppen voor steun,' aldus Van der Hoeven. 'Ik vind dat we hiermee zeer terughoudend moeten omgaan. Maar tegelijkertijd kun je maar beter voorbereid zijn. Dat voorkomt ad hoc beslissingen.'

'Ik wil de komende periode zorgvuldig bekijken hoe we hiermee om moeten gaan. En onder welke voorwaarden je op een verstandige manier iets voor door de crisis getroffen bedrijven kunt doen,' aldus de minister.

Kenniswerkersregeling

Het kabinet heeft de afgelopen tijd al een aantal generieke maatregelen genomen. 'Met deze maatregelen leg je de verantwoordelijkheid bij de bedrijven zelf. En je houdt het speelveld tussen bedrijven zo gelijk mogelijk. Dat voorkomt oneerlijke concurrentie,' aldus de minister. Voorbeelden van maatregelen zijn de garantieregelingen voor kredieten aan bedrijven en de kenniswerkersregeling.

Levensvatbaar

Van der Hoeven wil de zomerperiode benutten om te bekijken met welke maatregelen het kabinet komt voor getroffen bedrijven. Tevoren stelt ze wel dat geen bedrijven overeind worden gehouden die voor de crisis al niet levensvatbaar waren, dat maatregelen moeten passen binnen de kaders van onder andere staatssteun van de Europese Unie en naar maatregelen in andere EU-landen. Ook zijn eventuele maatregelen tijdelijk en afhankelijk van de duur van de crisis.