Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau voor De Hoop Scheffer

Minister-president heeft een toespraak gehouden bij de benoeming van de Secretaris-Generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau.

Mijnheer de SG, beste Jaap, dames en heren,

In Vrij Nederland stond laatst: 'Jaap de Hoop Scheffer geldt als de man die de NAVO in moeilijke tijden bij elkaar heeft weten te houden.' Een mooi compliment, maar wel te mager. Als SG NAVO heb je immers veel meer gedaan dan op de winkel passen. Onder jouw leiding initieerde de NAVO nieuwe operaties in Soedan, Irak, en voor de kust van Somalië. Daarmee draagt de NAVO nu ook buiten haar traditionele werkgebied bij aan vrede, veiligheid en stabiliteit in de wereld.

Ik denk ook aan de uitbreiding van 19 naar 28 leden, een ingewikkeld proces dat door jouw diplomatieke stuurmanskunst uitstekend is verlopen. En natuurlijk denk ik vandaag aan Afghanistan: vanaf je aantreden je belangrijkste prioriteit. Onder jouw leiding is de operatie aanzienlijk uitgebreid. De NAVO staat nog steeds voor veel uitdagingen in Afghanistan. Maar stap voor stap wordt het leven van de Afghanen beter, dankzij de ISAF-missie. Ik weet dat dit ook jou altijd heeft gedreven om er een succes van te maken.

Je diplomatieke gaven kwamen vooral naar voren in je vermogen partnerlanden bij NAVO-activiteiten te betrekken, in Afghanistan en daarbuiten. Je hebt de wereld over gereisd om een impuls te geven te geven aan nieuwe partnerschappen, bijvoorbeeld om zo effectiever het internationale terrorisme te kunnen bestrijden.

Goed om hier ook te memoreren dat jij je sterk hebt gemaakt voor een benadering waarin veiligheid en ontwikkeling hand in hand gaan. De drie d's heet dat in jargon: defence, diplomacy, development - dat wordt in het buitenland toch een beetje als een Nederlandse uitvinding gezien. Als Nederlanders kunnen we toch een beetje trots zijn dat dit model nu zoveel navolging krijgt. Ook van de nieuwe Amerikaanse regering. Jij hebt daar en belangrijk aandeel in gehad.

Je zei laatst in en interview iets dat mij raakte. Citaat: Achter de dijken gaan zitten heeft Nederland nooit geholpen, en zal Nederland nooit helpen. We moeten een open blik houden op Europa en de wereld. We mogen niet vergeten: onze veiligheid wordt mede bepaald in Afghanistan.' Einde citaat. Ik hoop van ganser harte dat je ons, met al je kennis, ervaring en wijsheid aan deze waarheid blijft herinneren. Om president Obama te parafraseren: je bent nog een jonge vent en het zou zonde zijn als je nu op je lauweren gaat rusten.

Mijnheer de SG, beste Jaap, meer dan vijf jaar heb jij je ongelofelijk ingezet voor een sterk bondgenootschap en voor vrede en veiligheid. Je hebt laten zien over welke grote kwaliteiten je beschikt en op die manier ook Nederland een grote dienst bewezen. Jouw leiderschap en grote politieke inzicht zijn de laatste jaren van enorm belang geweest voor de NAVO en voor het aanzien van Nederland in het buitenland.

Ik ben daarom trots en verheugd je te mogen meedelen dat het HM de Koningin heeft behaagd je te benoemen tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau. Ik wil je de bijbehorende versierselen graag nu omhangen.

Jaap de Hoop Scheffer wordt onderscheiden als Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau. Premier Jan Peter Balkenende speldt hem de versierselen op in het Catshuis in Den Haag.
© foto RVD