Grote belangstelling voor nieuwe zonnelamp in Ghana

Minister Koenders gaat met Philips praten over de nieuwe zonnelamp die in Ghana op de markt is gebracht.

“Iedereen wil de nieuwe zonnelamp hebben, maar voor veel plattelandsbewoners is hij te duur”, aldus minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) na afloop van een bezoek in het kader van het project ‘Groen Licht voor Afrika’. De lamp, die werkt op zonne-energie, is speciaal ontwikkeld door Philips voor de Afrikaanse markt en kost 75 € in Ghana.

Alle dorpsbewoners, waar Koenders mee gesproken heeft, hebben een kerosinelamp. De lamp is goedkoop, maar geeft weinig licht en de brandstof is duur. “De zonnelamp kan op krediet worden gekocht, maar veel mensen zien op tegen de aanschafkosten,” zegt Suraj Toyola, een ondernemer die de lampen in Ghana verkoopt. Koenders heeft de indruk dat als Philips erin zou slagen om een goedkopere lamp te maken, er veel meer mensen mee zouden doen met het project.

‘Groen licht voor Afrika’ is een samenwerkingsverband tussen Philips en het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking en heeft ten doel tien miljoen Afrikanen van duurzaam licht te voorzien. Philips investeert in de ontwikkeling van de zonnelamp en het ministerie in een kredietsysteem, waardoor arme mensen de lamp op krediet kunnen kopen.

Koenders bracht een bezoek aan een gezondheidspost en een school. Onderwijzeres Rose Bulley vertelde Koenders dat zij kinderen ’s avonds les zou willen geven omdat zij overdag vaak hun ouders moeten helpen op het land, maar dat er geen electriciteit is in het dorp. Daarnaast zouden veel kinderen ’s avonds huiswerk kunnen maken als er thuis een goede lamp zou zijn, zei de onderwijzeres tegen Koenders.

Koenders is overtuigd van de slagingskans van het project. “De zonnelamp is een een erg goed product, maar past niet binnen het huishoudbudget van de meeste arme plattelandsbewoners. Als het bedrag dat moet worden betaald om de lamp af te betalen net zo groot is als het geld dat wordt uitgegeven voor de aanschaf van kerosine, dan weet ik zeker dat veel meer mensen mee zullen doen. “Dat is van groot belang omdat duurzaam licht een voorwaarde is voor ontwikkeling en goed is voor het milieu in Afrikaanse landen”, aldus Koenders.