Jongeren met Verhagen mee naar VN-mensenrechtenraad Genève

Op uitnodiging van minister Verhagen gaan komende maandag twee jongeren met hem mee naar de mensenrechtenraad in Genève. De scholieren Sofia Katib (16) en Nelly van der Wilde (18) lopen voor zover mogelijk mee met de minister tijdens zijn werk.

De twee scholieren wonen bijvoorbeeld de speeches in de mensenrechtenraad bij van secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon en zijn aanwezig bij het gesprek van Verhagen (Buitenlandse Zaken) met mensenrechtenactivisten. Daarnaast volgen de twee een speciaal programma over kinderrechten.

Sofia Katib en Nelly van der Wilde zetten zich als vrijwilliger in voor mensenrechten. “Het klopt niet, het is niet eerlijk dat mensen op basis van afkomst of geslacht of anderszins meer of mindere rechten hebben”, schreef Nelly in haar motivatiebrief. Sofia omschreef haar betrokkenheid als volgt: “Ik probeer een bijdrage te leveren aan een betere wereld, een wereld waarin kinderen en vrouwen, die vaak achtergesteld worden, ook normaal kunnen participeren, een wereld waarin geen kind meer van vroeg tot laat hoeft te werken, een wereld waarin hongersnood niet bestaat.”

Minister Verhagen is geïnteresseerd in de ideeën en meningen van jongeren over mensenrechten. Bij zijn aantreden als minister heeft Verhagen aangegeven jongeren meer te willen betrekken bij het Nederlands buitenlandbeleid. Hij heeft mensenrechten daar een centrale plaats in gegeven.

In de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, die wrerd opgericht in 2006, komen de lidstaten bijeen om mensenrechtenkwesties en respect voor fundamentele vrijheden te bespreken.