Meer aandacht voor opbouw in Uruzgan

Een nieuw Provinciaal Reconstructie Team (PRT) gaat vanaf 1 april voor een periode van zes maanden naar Afghanistan, om de veiligheidssituatie in Uruzgan te verbeteren en de opbouw, uitgevoerd door ontwikkelingsdeskundigen, te ondersteunen.

Sinds 1 augustus 2006 leidt Nederland een PRT in de provincie Uruzgan. De missie in Afghanistan zal steeds civieler worden, dat is één van de afspraken die de regering heeft gemaakt met de Tweede Kamer.

“De ontwikkelingsdeskundigen in het PRT moeten ervoor zorgen dat nationale programma’s op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en herstel van infrastructuur ook daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd. Bij militaire acties dient daar maximaal rekening mee gehouden te worden.” Dat zei minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vandaag in Wezep tijdens een bijeenkomst met het nieuwe PRT voor Uruzgan.

Zestig medewerkers van de landmacht vertrekken 1 april voor een periode van zes maanden naar Uruzgan. Een groot aantal van hen heeft reeds eerder in Afghanistan gewerkt. Zij hebben tijdens hun eerdere uitzending ervaring opgedaan met onder meer het opsporen van explosieven, zoals bermbommen en het ondersteunen van ontwikkelingsdeskundigen bij hun werkzaamheden.

De PRT-missie maakt deel uit van de verdergaande samenwerking tussen Defensie en Ontwikkelingssamenwerking in Afghanistan. Volgens Koenders is ontwikkeling niet mogelijk zonder een betere veiligheidssituatie in Uruzgan. “Maar veiligheid kan op lange termijn niet gewaarborgd worden zonder ontwikkeling van de provincie, en in die zin versterken de activiteiten van militairen en ontwikkelingswerkers elkaar”, aldus de minister. Koenders verwacht dat de bevolking in Uruzgan tastbare resultaten zal zien van deze nieuwe initiatieven.