Nederland geeft een miljoen euro extra voor hulp in Kenia

Nederland geeft een miljoen euro extra voor hulp aan ontheemden in Kenia die hun huis zijn ontvlucht voor het geweld dat uitbrak na de presidentsverkiezingen in december vorig jaar.

Dat maakte minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), die sinds donderdag in Kenia is, zaterdag bekend na een bezoek aan vluchtelingenkampen in Naivasha en Eldoret, in het westen van Kenia.

Volgens het Rode Kruis zijn inmiddels duizend mensen door het geweld gedood en zijn honderdduizenden door het geweld hun huis ontvlucht. Het geld komt bovenop de anderhalf miljoen euro die Nederland al eerder gaf aan het Rode Kruis in Kenia.

Van de één miljoen gaat 300.000 € naar de Flying Doctors van AMREF, die zorg bieden in Kibera, de sloppenwijk van Nairobi. De resterende 700.000 € gaat naar de Stichting Vluchteling, die daarmee basisvoorzieningen kan treffen in de vluchtelingenkampen en kan helpen bij de vrijwillige terugkeer van mensen. Stichting Vluchteling werkt in Kenia onder meer samen met VN-organisatie UNHCR en het International Rescue Committee.

Minister Koenders is de eerste Europese minister die een bezoek brengt aan het westen van Kenia. In het kamp in Eldoret wonen zo’n negentienduizend ontheemden die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld na de verkiezingen. Koenders is onder de indruk van het werk dat de hulporganisaties in korte tijd in de kampen hebben gedaan. Er wordt zelfs al weer lesgegeven op de lagere school. “Het is van belang dat alle slachtoffers van het geweld hulp krijgen, maar geld is niet genoeg. Er moet op korte termijn een politieke oplossing voor het conflict gevonden worden”, aldus Koenders.