Nederland: goede politie en justitie cruciaal voor Palestijnse staat

“Een stevige politie en adequaat en onafhankelijke justitie zijn cruciaal voor de opbouw van een levensvatbare en democratische Palestijnse staat waarin de mensenrechten worden gerespecteerd,” aldus Verhagen en Koenders na afloop van de Berlijn Conferentie.

Op de tweedaagse conferentie sprak de internationale gemeenschap waaronder Nederland, de Palestijnse Autoriteit en Israël gezamenlijk over de opbouw van de Palestijnse civiele veiligheids- en juridische sector. Zo is er gesproken over training van politie en rechters, de bouw van rechtbanken en gevangenissen en het verbeteren van het strafrecht. "Allemaal maatregelen die essentieel zijn voor de opbouw van een levensvatbare en democratische Palestijnse staat," aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

“Meer veiligheid en orde in de Palestijnse Gebieden betekent ook meer veiligheid in Israël en dus ook voor het slagen van de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse autoriteit,” zegt Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Nederland is groot voorstander van het gezamenlijke veiligheidsbeleid van Israël en de Palestijnse Autoriteit. “Het belangrijkste is misschien wel dat dit het onderlinge vertrouwen van beide bevolkingen vergroot en laat zien dat samenwerking mogelijk is en de kans op vrede reëel is," zegt Verhagen. Daarnaast heeft het de opbouw van de Palestijnse staat een positief effect op de mensenrechten en geeft het betere mogelijkheden voor economische ontwikkelingen voor de Palestijnse burgers.

De conferentie in Berlijn is een vervolg op de vredesconferentie in Annapolis en de donorbijeenkomst in Parijs eind vorig jaar. Nederland heeft aangeboden om samen met het Verenigd Koninkrijk een vervolg conferentie te organiseren.