'Open markten cruciaal voor duurzaam herstel'

'Open markten zijn cruciaal voor duurzaam herstel van de wereldeconomie.' dat zei staatssecretaris Heemskerk maandag 7 september 2009 tijdens een speech aan de Universiteit Harvard in Boston.

Heemskerk sprak op de eerste dag van zijn bezoek aan de Verenigde Staten op de Harvard Kennedy School of Government met een aantal hoogleraren Handelspolitiek.

Dallas Cowboys

Na het gesprek opende Heemskerk een seminar over Handelspolitiek. In zijn speech stond Heemskerk onder meer stil bij het belang van het voorkomen van protectionisme en de noodzaak om snel voortgang te boeken in de WTO- (Doha-) onderhandelingen. 'Het beschermen van binnenlandse banen door protectionistische maatregelen leidt tot hogere werkloosheid elders in de wereld en vice versa. Hoewel sommige protectionistische maatregelen soms sympathiek klinken op de korte termijn is het op de lange termijn desastreus, zeker in het licht van de huidige crisis. Uiteindelijk profiteren ook consumenten als ze kunnen kiezen voor betere en goedkopere producten uit het buitenland. Als de Nederlandse overheid de textielsector de hand boven het hoofd had gehouden had de sector zich nooit zo gereorganiseerd en vernieuwd. Een Nederlands textielbedrijf als Ten Cate had dan waarschijnlijk nooit het kunstgras geleverd voor de Dallas Cowboys', aldus Heemskerk. In de zaal zaten postdocstudenten en hoogleraren uit de hele wereld.

G20

Volgens Heemskerk is het belangrijk dat er snel een doorbraak komt rond de Doha-onderhandelingen. 'Dat kan het wereldwijde handelssysteem een belangrijke dosis vertrouwen geven en zorgen voor grote economische voordelen in de vorm van lagere douanetarieven. Daarom is het ook erg jammer dat recent ministerieel overleg in India over de Doha-ronde stroef liep. Het is essentieel dat de VS investeert in de Doha-ronde.' Tot slot wees Heemskerk op het belang van sterkere multilaterale samenwerking. Niet alleen op handelsgebied maar ook op financieel terrein en terreinen als duurzaamheid. 'De G20 staat hierbij voor een belangrijke taak de komende weken.'

Investeringen

Dinsdag 8 september 2009 bezoekt Heemskerk een aantal Amerikaanse bedrijven in de regio Boston die grote investeringen hebben gedaan in Nederland. De bezoeken vormen een onderdeel van het beleid om naast het aantrekken van nieuwe investeringen vooral ook te kijken naar behoud en uitbouw van bestaande investeringen.

Meer informatie:
Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, 070-3796464, 06-15028924 of e.v.vanscherrenburg@minez.nl