Waardering voor Indië-veteranen bij herdenking

Minister Maxime Verhagen vindt dat de namen, inspanningen en offers van de Indië-veteranen niet mogen worden vergeten. Dat zei de bewindsman van Buitenlandse Zaken gisteren tijdens de jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Indië Monument in Roermond.

Verhagen onderstreepte het belang van deze herdenking, waar wordt stilgestaan bij de militairen die in de periode tussen 1945 en 1962 sneuvelden in Nederlands-Indie of Nieuw-Guinea. Hij gaf toe dat de veteranen bij thuiskomst niet de aandacht en het respect kregen dat ze verdienden. “In Nederland was iedereen bezig met de wederopbouw en de verwerking van zijn eigen oorlogservaringen. Er was geen begrip of belangstelling voor wat u had meegemaakt, in dat opgegeven land daar zo ver weg.” Het is daarom volgens hem zo belangrijk dat er herdenkingen als deze zijn.

Verhagen gaf aan dat er tegenwoordig meer waardering is voor het werk van de uitgezonden militairen. Er is meer begrip voor wat er van hen wordt gevraagd en ook de aandacht voor het werk en offers van de veteranen groeit. De minister zei dan ook blij te zijn met de Veteranendag die sinds 5 jaar plaatsvindt. “Het is goed dat we onze militairen en veteranen laten weten dat we trots zijn op hun inzet, dat zij een onmisbare bijdrage leveren aan het tot stand brengen van een veiligere en welvarendere wereld."

Eerbetoon

Defensie eerde gisteren met veel ceremonieel de gevallen collega’s. Zo voerde 4 F-16’s van Vliegbasis Volkel een fly-by uit. Zij vlogen laag over het monument in een zogenoemde missing-man-formation. Hierbij verlaat één van de jachtvliegtuigen de formatie als symbool voor de gevallen collega’s. De kapel van de Koninklijke Luchtmacht verzorgde de muzikale omlijsting. Ook militairen van de landmacht en marechaussee ondersteunden de ceremonie.

In het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea sneuvelden destijds ruim 6200 militairen.