Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Leijten over indicaties en zorgzwaartepakketten

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2952345

9 september 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over indicaties en zorgzwaartepakketten (2009Z14924).

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

Vraag 1

Wat is uw reactie op het verhaal van de heer C.S.?

Antwoord 1

De inhoud van het krantenartikel is mij bekend.

Vraag 2

Bent u van mening dat het eenvoudig is om aan de juiste zorg te komen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 2

Iedere ingezetene van Nederland kan AWBZ zorg aanvragen. De cliënt kan bij dit proces door verschillende organisaties worden ondersteund. MEE kan bijvoorbeeld de cliënt ondersteunen bij het krijgen van zorg. Het zorgkantoor geeft informatie aan cliënten over AWBZ-zorg en kan bemiddelen richting zorgaanbieder.

Vraag 3

Hoe acht u het mogelijk dat iemand met Alzheimer een Zorgzwaartepakket 5 krijgt, terwijl evident is dat de zorg zwaarder is dan dat pakket?

Antwoord 3

Het zorgzwaartepakket V&V 5 is speciaal ontwikkeld voor cliënten met ernstige dementie. Iemand met een ernstige mate van dementie in combinatie met gedragsproblemen komt in aanmerking voor ZZP7.

Vraag 4

Heeft het Centrum Indicatiestelling Zorg een taakstelling om zoveel mogelijk ZZP5, in plaats van het zwaardere ZZP7, toe te wijzen? Zo ja, hoe rijmt u dat met de bedoeling van de ZZP’s? Zo nee, waarom is het een veel gehoorde klacht (van zorgvragers, familie en aanbieders) dat mensen in de te lage ZZP5 zijn ingeschaald?

Antwoord 4

Nee, het CIZ heeft geen taakstelling om zoveel mogelijk ZZP5 in plaats van ZZP7 toe te wijzen. Het CIZ is verantwoordelijk voor de indicaties. Of iemand in ZZP5 of ZZP7 wordt geïndiceerd wordt door deskundigen van het CIZ op onafhankelijke en objectieve wijze vastgesteld.

Vraag 5

Heeft u wel eens een aanvraag voor een ZZP ingevuld? Zo ja, bent u van mening dat de vragenlijst, bestaande uit 55 keuzevragen, adequaat genoeg is voor het CIZ om tot een juist ZZP te komen? Zo nee, wilt u dan dhr. C.S. helpen met het aanvragen van een zwaarder zorgpakket?

Antwoord 5

Nee, ik acht de vragenlijst van het CIZ adequaat genoeg. Ik kan de heer C.S. niet helpen bij het aanvragen van een zwaarder zorgzwaartepakket. Voor ondersteuning kan de heer C.S. bijvoorbeeld terecht bij MEE Nederland.

Vraag 6

Erkent u dat de ZZP’s enorm ingewikkeld zijn, en veel mensen niet begrijpen aan welke voorwaarden zij moeten voldoen en evenmin op welke wijze de besluitvorming plaatsvindt? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 6

De juiste zorg aan iemand toekennen is per definitie ingewikkeld. Zeker als het gaat om mensen met een meervoudige problematiek. Cliënten kunnen daarom op verschillende manieren informatie en ondersteuning krijgen over en bij de zorgzwaartepakketten: er zijn gebruikersgidsen zzp’s; ik heb aan elke cliënt in een instelling in 2009 een brief met informatie over zzp’s gestuurd; er is een website www.zorgzwaartebekostiging.nl; ik subsidieer cliëntenorganisaties bij de ondersteuning van cliënten bij hun zzp, enzovoort.

Vraag 7

Bent u bereid met de ANBO, Alzheimer Nederland en anderen in gesprek te gaan over de problemen die zij zien bij het vaststellen van de ZZP’s? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn gaat u dat doen?

Antwoord 7

Aanbieders en cliëntenorganisaties zijn betrokken bij de totstandkoming en vormgeving van de zzp’s. Daarnaast heb ik met verschillende partijen regulier overleg over het onderhoud aan de zorgzwaartepakketten.