Van der Laan ontvangt boek importbruid

Hulpverleners van consultatiebureaus, huisartsen en wijkagenten moeten extra alert zijn en durven handelen op basis van vermoedens als het om importbruiden gaat. 'Een agent die geen onderzoek instelt na een aangifte van mishandeling wegens "bewijsproblemen", verzaakt', aldus minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI).

Van der Laan deed zijn oproep tijdens de presentatie dinsdagavond van het boek "De Uitverkorene" van Fayza Oum 'Hamed in 't Nieuwe Lloyd Hotel in Amsterdam. De minister kreeg bijval van gynaecoloog Ineke van Seumeren en politiecommissaris Mariëtte Christophe. Christophe is landelijk programmaleider huiselijk geweld.

Alleen zwangerschap naar buiten

Vaak is een huisarts of een verloskundige de eerste die in aanraking komt met een illegaal naar Nederland gebrachte importbruid. De vrouwen - in veel gevallen jonge meisjes - mogen van hun mannen en schoonvaders alleen onder strikte voorwaarden naar buiten. Een zwangerschap is meestal de eerste kans die de vrouwen krijgen contact te leggen met de buitenwereld.

Oum 'Hamed

Oum 'Hamed werd als zestienjarige uitgehuwelijkt aan een Marokkaanse man in Nederland. Zij woonde bij haar schoonfamilie in Amsterdam Oost waar ze acht jaar lang gevangen zat en zwaar mishandeld werd. 'De Uitverkorene' is Oum 'Hamed's relaas.

Barbaars

Van der Laan liet er geen misverstand over bestaan: 'De zeer strenge leefregels van je ex-schoonfamilie zijn barbaars. Jij [Fayza] laat ons nu zien: het is klaar, genoeg. Wij accepteren niet dat er getornd wordt aan de gelijkheid van man en vrouw, wij accepteren niet dat zij, die nog in de Middeleeuwen leven, anderen importeren. Wij hebben niet voor niets gestreden voor onze humanitaire verworvenheden. De klok wordt niet teruggedraaid.'

Het boek "De Uitverkorene" van Fayza Oum'Hamed.