'Tijd is rijp voor nieuwe projecten met Oman'

Staatssecretaris Heemskerk heeft donderdag 3 december 2009 in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend met minister Maqbool van Handel en Industrie van Oman.

In de overeenkomst is vastgelegd dat een Joint Business Council Nederland-Oman wordt opgericht. Maqbool is in Nederland op bezoek met een delegatie bestaande uit een aantal CEO's van vooraanstaande Omani bedrijven.

Haven Sohar

Heemskerk: 'De Joint Business Council Nederland-Oman helpt ondernemers om kansen te zien en te benutten om zo investeringen en handel te vergroten. Het havenbedrijf Rotterdam heeft al een belangrijke rol in de ontwikkeling van de haven van Sohar in Oman. De tijd is rijp voor nieuwe concrete, wederzijdse investeringen op het gebied van water, energie en maritieme industrie.'

Oman is een relatief welvarend en stabiel land, met veel aandacht voor de ontwikkeling van de eigen bevolking en duurzame (economische) groei. Nederlandse bedrijven hebben hierdoor goede kansen, met name op het gebied van energie, water en duurzaam bouwen.

Koninklijk paar

In januari van dit jaar was staatssecretaris Heemskerk samen met het koninklijk paar aanwezig bij de opening van het havenkantoor van de nieuwe haven Sohar. Afgelopen mei spraken minister Van der Hoeven en de Omaanse minister Maqbool over de verdere uitbreiding van de industriële haven van Sohar en over de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven in de golfstaat.

De bijeenkomst in de Nieuwe Kerk is mede ter gelegenheid van de Oman-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk. De Nieuwe Kerk toont tot 18 april 2010 circa 300 topstukken uit verschillende museale collecties in Oman. Ruime aandacht gaat uit naar de rol van Oman als zeevarende natie en zijn centrale ligging aan internationale handelsroutes, ook die van de VOC. In de tentoonstelling is de handel dan ook een belangrijk thema, vooral die in wierook en parfums.