Ondernemers tevreden over proef horizontaal toezicht

De zeer grote ondernemingen die hebben meegedaan aan de proef van de Belastingdienst met horizontaal toezicht, zijn hierover tevreden. Volgens de ge ënquêteerde bedrijven is deze werkwijze efficiënter en effectiever, en leidt het tot een verbetering van het vestigingsklimaat.

Bovendien is in zo'n dertig procent van de gevallen de goede relatie met de Belastingdienst nog verder verbeterd. Dat blijkt uit een enquête die de staatssecretaris De Jager van Financiën onder deze bedrijven liet uitvoeren.

Horizontaal toezicht is gebaseerd op wederzijds vertrouwen: een open relatie met de belastingdienst waarin er over fiscale kwesties snel zekerheid kan worden geboden. Hierdoor kan er zoveel mogelijk in de actualiteit worden gewerkt waardoor de controles achteraf minder intensief hoeven te zijn.

De ondernemers droegen nog een aantal verbeterpunten aan: tijdens de proef kon er nog niet in álle gevallen snel genoeg zekerheid worden geboden, ook de samenwerking met de Douane kon nog worden verbeterd.