Proef Vooringevulde Aangifte uitgebreid

De Belastingdienst gaat de proef met de vooringevulde aangifte (VIA) het komende jaar flink uitbreiden. Dat schrijft staatssecretaris de Jager vandaag aan de Tweede Kamer. Alle particuliere belastingplichtigen die digitaal aangifte doen, kunnen volgend jaar als extra service via internet een gedeeltelijk vooringevuld aangifteprogramma downloaden.

De Belastingdienst gaat de proef met de vooringevulde aangifte (VIA) het komende jaar flink uitbreiden. Dat schrijft staatssecretaris de Jager vandaag aan de Tweede Kamer. Alle particuliere belastingplichtigen die digitaal aangifte doen, kunnen volgend jaar als extra service via internet een gedeeltelijk vooringevuld aangifteprogramma downloaden. Door het voorinvullen wordt ook de kans op fouten in het aangifte- en verwerkingsproces verkleind.

Afhankelijk van de beschikbare informatie wordt de aangifte door de Belastingdienst vooringevuld met o.a. naam, adres en woonplaatsgegevens, het burgerservicenummer, het loon, WOZ gegevens, enkele heffingskortingen en het bedrag van de Voorlopige Teruggaaf. Het aantal vooringevulde gegevens verschilt dus per belastingplichtige. Deze kan de gegevens vervolgens controleren en aanvullen. Naar schatting 1,5 miljoen de mensen kunnen een volledig vooringevulde aangifte downloaden.

De Belastingdienst streeft ernaar om op termijn voor particulieren de aangifte zo volledig mogelijk in te vullen en daarnaast het behandelproces van de aangifte verder te versnellen. Dat betekent dat uiteindelijk de voorlopige aanslag komt ter vervallen en meteen een definitieve aanslag wordt verstuurd.

Afgelopen jaar testten enkele duizenden medewerkers van Belastingdienst en UWV in een eerste proef de vooringevulde aangifte. Ruim 90% van hen vond het voorinvullen van de aangifte een stap in de goede richting.