Twee nieuwe basisregistraties: inkomen en woz

Staatssecretaris De Jager heeft 22 juni een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer dat de invoering van twee nieuwe basisregistraties regelt. Het gaat om de basisregistratie inkomen en de basisregistratie waarde onroerende zaken.

Uitgangspunt bij de basisregistraties is dat de overheid gegevens die al bij haar bekend zijn niet opnieuw gaat opvragen bij burgers of bedrijven. De basisregistraties moeten verplicht gebruik maken bij de uitvoering van overheidstaken- en regelingen. Daarmee is een betere dienstverlening door de overheid mogelijk en worden de administratieve lasten voor burgers en bedrijven lager.

Door de invoering van de basisregistratie inkomen (BRI) worden uitvoerders van inkomensafhankelijke regelingen, zoals de IB-groep of Raden voor de rechtsbijstand, verplicht direct gebruik te maken van gegevens over het inkomen die bij de Belastingdienst aanwezig zijn. In het wetsvoorstel wordt ook de instelling van de basisregistratie waarde onroerende zaken (WOZ) geregeld. Bedoeling is dat beide registraties met ingang van 2009 in werking treden.