Stappen nodig op weg naar vredesbesprekingen

Zowel Israël als de Palestijnen moeten stappen zetten om rechtstreekse onderhandelingen dichterbij te brengen en tot een succes te maken. Die stappen zijn een bouwstop voor Israëlische nederzettingen en de opening van de grensovergangen van de Gazastrook. De Palestijnse Autoriteit wordt geacht door te gaan met de veiligheidssamenwerking met Israël en met het bestrijden van haatzaaien.

Deze boodschap heeft minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) meegegeven aan vice-premier Dan Meridor van Israël. De Israëlische bewindsman is op de bezoek in Nederland. Verhagen onderstreepte dat de Arabische Liga de Palestijnse Autoriteit steunt om gesprekken te voeren met de VS, die snel moeten leiden tot rechtstreekse onderhandelingen. “Deze opening moet serieus worden genomen,” zei Verhagen in zijn gesprek met Meridor.

Het is volgens Verhagen verder tijd dat de EU de betrekkingen met Israël intensiveert en bijdragen levert aan het welslagen van het vredesproces. Dergelijke bijdragen op het gebied van veiligheid en rechtvaardigheid kunnen beide partijen helpen de onvermijdelijke compromissen te sluiten. Concreet betreft het hulp bij de opbouw van de toekomstige Palestijnse staat, het bevorderen van de veiligheid, oplossing voor het vluchtelingenvraagstuk en de status van Jeruzalem en het helpen bij watermanagement.

Daarnaast pleitte Verhagen er opnieuw voor dat de grenzen tussen Israël en Gaza weer open gaan. De export van landbouwproducten, onder meer met Nederlandse hulp, is belangrijk voor de economie van het gebied. Bovendien moet humanitaire hulp zonder belemmering de mensen in de Gazastrook kunnen bereiken. “De opening van de grenzen met Israël betekent niet alleen verlichting voor de bevolking, maar zal ook Hamas verzwakken. Nu groeit een hele generatie op zonder zicht op een betere toekomst. De gematigden verliezen terrein. Dat moeten we niet laten gebeuren,” aldus Verhagen.

Tegelijk heeft Nederland ook oog voor de terechte zorgen over de veiligheid van Israël. Nederland is dit voorjaar dan ook gastheer van een internationale bijeenkomst die zich buigt over de wapensmokkel naar de Gazastrook.