Verhagen opent bedrijvenbroedplaats Delft

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) opende maandag 17 mei 2011 de nieuwe bedrijvenbroedplaats YES!Delft bij de TU Delft. In dit centrum –dat mede met steun van EL&I tot stand is gekomen- worden jonge ambitieuze (hightech) ondernemers geholpen met huisvesting, advies en het aantrekken van kapitaal. Ook zijn er nauwe banden met de TU Delft waardoor academische kennis benut wordt en omgezet wordt in nieuwe bedrijvigheid.

Snel groeiende bedrijven

In zijn openingsspeech gaf Verhagen aan dat dit precies is wat Nederland nodig heeft om verder te groeien op het gebied van ondernemerschap. 'We zijn al buitengewoon ondernemend, maar door goed advies en kapitaal krijgen we ook meer snel groeiende bedrijven. Juist die hebben we nodig,' aldus Verhagen, die dit als één van de uitdagingen van de Nederlandse economie noemde.

Minder regels

Volgens Verhagen zorgt het Kabinet daarbij, in het kader van het nieuwe bedrijvenbeleid, voor minder regels, meer aandacht voor ondernemerschap in het onderwijs, een excellent fiscaal klimaat (bijvoorbeeld via de WBSO en de Innovatiebox) en meer durfkapitaal voor innovatieve bedrijven.

Hoogwaardige banen

Snel groeiende bedrijven zorgen voor nieuwe en aansprekende hoogwaardige banen. Ook zijn het vaak bedrijven met een groot groeipotentieel en zorgen ze voor een goede wisselwerking met de wetenschap. Juist uit die kruisbestuiving komen vaak de mooiste producten.

Durfkapitaal

YES!Delft is mede mogelijk gemaakt door steun van EL&I. Via het zogenaamde Valorisatieprogramma kunnen kennisinstellingen steun ontvangen om te zorgen dat er meer aandacht komt voor het stimuleren van ondernemerschap en het omzetten van kennis in nieuwe producten. In 2011 worden meerdere instellingen geholpen. Daarnaast wordt via een nieuw op te zetten fonds dus durfkapitaal verstrekt voor starters en snelle groeiers. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de succesvolle ervaringen die hiermee zijn opgedaan door EL&I via het zogenaamde TechnoPartner programma (seed-regeling).