Video: Hoe diplomaten ondernemers helpen

Veel Nederlandse ondernemers en wetenschappers investeren en werken in het buitenland. Het kabinet zet zich in om de kansen van Nederlandse ondernemers op buitenlandse markten te vergroten. Bij het bevorderen van zakendoen in het buitenland spelen de ambassades en consulaten een grote rol. Zij zijn de ogen en oren voor ondernemers in het buitenland.

Netwerk handelsposten

De overheid beschikt over een uitgebreid netwerk van handelsposten: ambassades, consulaten en de Netherlands Business Support Office in om bedrijven te ondersteunen. Medewerkers van deze diplomatieke posten zoeken gericht contact met overheden in het buitenland over bijvoorbeeld markttoegang, en belemmerende wet- en regelgeving. Landbouwraden worden ingezet om de exporterende bedrijven uit de topsector Agro & Food te ondersteunen.

Economische verhoudingen

De economische verhoudingen in de wereld veranderen, onder meer door opkomende markten zoals India, Turkije, Brazilië, Rusland en China. In deze landen speelt de overheid vaak nog een doorslaggevende rol in het dagelijkse economische leven.

Handelsmissies

Bewindslieden gaan regelmatig met handelsmissies naar het buitenland. Onlangs was staatssecretaris Bleker bijvoorbeeld in Afrika met ondernemers uit onder andere de watersector. Minister Verhagen reist eind november met CEO’s in de Verenigde Staten. In 2012 worden ten minste 17 missies georganiseerd naar kansrijke buitenlandse markten. China, India, Turkije, Brazilië en Rusland staan in ieder geval op de reisagenda.

Bekijk de video met onder meer André Haspels, de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika op Youtube.