Opstelten komt met maatregelen daderaanpak huiselijk geweld

Het terugdringen van geweld in huiselijke kring is een belangrijke doelstelling van dit kabinet. Het strafrecht biedt de beste mogelijkheid voor een stevige daderaanpak, omdat dan dwang kan worden toegepast. Daarnaast is ook het huisverbod een goede oplossing, omdat een huisverbod immers altijd gepaard gaat met hulpverlening voor het hele gezin.

Om de daderaanpak in strafrechtelijke zin te verbeteren, scherpt Opstelten de opsporing en vervolging van geweld in huiselijke kring verder aan.

Opstelten kondigt drie maatregels aan. De minister zet in op verbeterde bewijsvoering en dossiervorming in zaken van geweld in huiselijke kring. Nog voor de zomer van 2012 zullen alle mogelijkheden hiertoe worden verkend; daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan de inzet van forensisch onderzoek, intensiever buurtonderzoek en meer getuigenverhoor. 

Verder acht Opstelten een verscherpte aanpak noodzakelijk voor recidiverende daders en daders van ‘intimate terrorism’. Daders van ‘intimate terrorism’ gaat het erom hun slachtoffers te domineren door controle en macht uit te oefenen met veelal eenrichtingsverkeer van ernstig geweld van man op vrouw. In verband met de ernst van de situatie wordt deze aanpak bestempeld met ‘code rood’. Opstelten gaat met een aantal veiligheidshuizen een gerichte aanpak ontwikkelen, waarbij het zowel kan gaan om een verscherpte strafrechtelijke aanpak als het actiever inzetten van zorg.

Om zicht te houden op de recidive zal het WODC geweld in huiselijke kring opnemen in de recidivemonitor. De eerste resultaten zullen eind 2012 bekend zijn, waarna de ontwikkelingen periodiek gevolgd zullen worden.