Verantwoordingsdag: Financieel Jaarverslag van het Rijk 2012 kent naast tegenvallers ook positieve elementen

Dit jaar viel Verantwoordingsdag op 15 mei 2013. Op deze derde woensdag in mei bood minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het Financieel Jaarverslag van het Rijk (FJR) en alle andere Verantwoordingsstukken officieel aan de Tweede Kamer aan. Op 16 mei volgt het Verantwoordingsdebat met de minister en de minister-president in de Tweede Kamer.

In het FJR rapporteert het kabinet over de economische, budgettaire en politieke ontwikkelingen in 2012. Het jaar 2012 werd voor een belangrijk deel overschaduwd door tegenvallende ontwikkelingen, zoals economische krimp, oplopende werkloosheid en aanhoudende onrust in zowel de eurozone als de financiële sector. Toch kende 2012 ook positieve elementen. Voor het derde jaar op rij is sprake van een daling van het begrotingstekort en in Europees verband zijn belangrijke stappen gezet die bijdragen aan stabiliteit van de muntunie.

Minister Dijsselbloem zegt in zijn speech over het afgelopen boekjaar: 'Op basis van de feiten en de cijfers moet je wel concluderen dat 2012 een jaar was waarin we weinig cadeau kregen. Maar laten we niet alleen naar de schaduwkanten kijken. Het inspireert mij dat de politiek in 2012, ondanks alle tegenslagen, heeft gedaan wat in deze veranderende wereld het hardst nodig is: problemen indammen, schulden beperken en het fundament verbeteren.'

Het Financieel Jaarverslag van het Rijk, de departementale jaarverslagen en alle andere Verantwoordingsstukken zijn naast deze site te vinden op de nieuwe app ‘Rijksfinanciën’ (alleen voor tablets) en www.rijksbegroting.nl.