Staatssecretaris Teeven spreekt op congres ter gelegenheid van 35-jarig jubileum Vluchtelingenwerk Nederland

In een toespraak op een congres ter gelegenheid van het 35-jarig jubileum van Vluchtelingenwerk Nederland heeft staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie op 30 oktober stilgestaan bij de belangrijke bijdrage die Vluchtelingenwerk Nederland levert aan de rechtsbescherming van vluchtelingen.

Teeven ging in zijn toespraak ook in op het Nederlandse asielbeleid. “Het kabinet staat voor een rechtvaardig asielbeleid. Dat betekent dat in een zorgvuldige asielprocedure wordt bepaald of iemand wel of niet in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning. Wanneer een asielaanvraag óók in beroep is afgewezen, moet diegene het land verlaten.”

De staatssecretaris heeft zich in zijn toespraak uitgesproken tegen opvang voor de groep vreemdelingen die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, en die Nederland niet willen verlaten.

Volgens Teeven geeft de overheid bij 60% van de algemene asielaanvragen binnen een paar weken duidelijkheid over de toekomst in Nederland. Snel duidelijkheid verschaffen voorkomt volgens de staatssecretaris dat asielzoekers valse hoop krijgen en dat voorkomt dat het draagvlak voor de opvang van asielzoekers wordt aangetast.