Meer weten over de Centra voor Jeugd en Gezin?

Met vragen over opvoeden en opgroeien kan iedereen over enige tijd terecht bij een Centrum voor Jeugd en Gezin. Voor wie meer wil weten over de achtergronden, het beleid, de praktijk en de discussiepunten heeft het Nederlands Jeugdinstituut een actueel webdossier over het Centrum voor Jeugd en Gezin samengesteld.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin moet gemeentelijke taken op het terrein van preventief jeugdbeleid bundelen en meer samenhang brengen tussen jeugdbeleid, jeugdgezondheidszorg en jeugdzorg. Het is een voorziening waar gezinnen makkelijk allerlei vormen van opvoed- en opgroeihulp kunnen krijgen.

De plannen van het kabinet krijgen veel bijval maar roepen ook discussies en vragen op bij overheden, brancheverenigingen, beroepsverenigingen, instellingen en beroepskrachten. Het debat draait om vier belangrijke onderwerpen: de doelgroep, de taken en functies, de samenhang met andere voorzieningen en de inhoudelijke visie die aan de vorming van de centra ten grondslag ligt.

Actueel dossier

In het webdossier over de Centra voor Jeugd en Gezin heeft het Nederlands Jeugdinstituut de meest actuele informatie, discussies en eigen expertise over deze nieuwe voorziening gebundeld tot een handzaam digitaal naslagwerk. Aan bod komt bijvoorbeeld:

  • de voorlopers van het Centrum voor Jeugd en Gezin

  • de beleidsvorming en de reacties daarop

  • de lacune waarin deze voorziening moet voorzien

  • de taken die bij de centra worden ondergebracht