Aanpassing huurprijzen per 1 juli 2011

De prijzen van huurwoningen stijgen met ingang van 1 juli 2011 met maximaal 1,3 procent. Daarmee volgt de huuraanpassing, zoals afgesproken in het regeerakkoord, het niveau van de inflatie. Dat schrijft minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag aan de Tweede Kamer.

De in het regeerakkoord aangekondigde hogere maximale huurprijsstijging (inflatie plus 5 procent) voor inkomens boven de 43.000 euro als maatregel tegen het scheefwonen, wil het kabinet per 1 juli 2012 in laten gaan en niet nog dit jaar. De koppeling van de huurstijging aan het inkomen is nieuw en blijkt in de uitvoering forse consequenties te hebben, stelt de minister. Hij zal het wetsvoorstel over de extra huurverhoging zo spoedig mogelijk naar de Tweede Kamer sturen.

In het regeerakkoord is vastgelegd dat het aantal woningwaarderingspunten in regio’s met schaarste wordt verhoogd met maximaal 25 punten, afhankelijk van de WOZ-waarde. Met het oog op invoering per 1 juli dit jaar, ontvangt de Kamer binnenkort een uitgewerkt voorstel over de toepassing van de ‘schaarstepunten’. De hogere maximale huurprijs heeft geen gevolgen voor lopende huurovereenkomsten: daarvoor geldt het maximale huurverhogingspercentage. Bij nieuwe verhuringen kunnen verhuurders wel kiezen voor een hogere huurprijs. Uit de nieuwste cijfers over het huurbeleid 2010, die de minister vandaag naar de Kamer stuurde, blijkt overigens dat de feitelijke huurprijs gemiddeld 72 procent van de maximale huurprijs bedraagt.

De aanpassingen gelden voor huurovereenkomsten die niet geliberaliseerd zijn. Dat is bij zo’n 95 procent van de huurwoningen het geval. Bij een geliberaliseerde overeenkomst is de verhuurder niet gebonden aan het puntensysteem en de maximale huurverhoging. Het hangt van de eerst overeengekomen huurprijs af of een huurovereenkomst geliberaliseerd is. Lag de aanvangshuurprijs boven de liberalisatiegrens die op de ingangsdatum van de huurovereenkomst gold, dan is de huurovereenkomst geliberaliseerd.

De liberalisatiegrens bedraagt per 1 januari 2011 € 652,52 per maand. Alleen zelfstandige woningen kunnen geliberaliseerd worden verhuurd, kamers niet. De liberalisatiegrenzen van de afgelopen jaren staan op rijksoverheid.nl.