Kabinet investeert euro 13,5 miljoen in Olympisch Plan

Het kabinet is enthousiast over het Olympisch Plan 2028 van NOC*NSF. Het spreekt de regering vooral aan dat het plan kansen biedt voor heel Nederland, niet alleen voor de sport.

Sport

Close-up van voeten in de starthouding op atletiekbaan.

De regering wil sport de komende jaren inzetten als voorbeeld en inspiratiebron. Zodat Nederland ook in economisch, sociaal, ruimtelijk en cultureel opzicht tot de wereldtop gaat behoren. Dat staat in het kabinetsstandpunt ‘Uitblinken op alle niveaus’ van staatssecretaris Bussemaker, waarmee de ministerraad vandaag akkoord is gegaan.

Om de Olympische ambities kracht bij te zetten stelt het kabinet voor de periode 2009-2011 euro 13,5 miljoen beschikbaar.

Topprestaties op 5 terreinen

Het kabinet geeft 5 terreinen aan waarop de samenleving topprestaties moet gaan leveren. Wanneer de komende jaren voldoende vooruitgang wordt geboekt, kan Nederland in 2016 besluiten een bid voor te bereiden om de Olympische en Paralympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen.

De 5 terreinen zijn:

  • Talentvol Nederland
    Deze ambitie is naast sport gericht op talentontwikkeling in o.a. onderwijs, cultuur, wetenschap en innovatie. Het kabinet onderzoekt of het aantal LOOT-scholen kan worden uitgebreid van 27 tot ongeveer 35. Ook wordt bekeken of het LOOT-concept toegepast kan worden op MBO-instellingen en beschikbaar gemaakt kan worden voor talenten op het gebied van muziek en dans.

  • Meedoen in Nederland
    Doel: in 2028 is sport voor iedereen toegankelijk en gaan meer mensen sporten en bewegen. Ook zet het kabinet in op bijvoorbeeld maatschappelijke stages, vrijwilligerswerk en werkervaringsplaatsen. Met gemeenten, woningcorporaties en de sportsector wordt ervoor gezorgd dat er voldoende sportvoorzieningen zijn in achterstandswijken.

  • Vitaal Nederland
    Doel: een gezonde en sportieve samenleving, met o.a. aandacht voor vitale ouderen en bedrijfssport voor fitte werknemers. Ook moet de leefomgeving van mensen beweegvriendelijker worden.

  • Kaart van Nederland
    Het kabinet wil Nederland mooi, duurzaam en bereikbaar maken en houden. Er komt een ruimtelijk plan voor een Olympische hoofdstructuur. Nederland moet een gidsland worden in duurzame ontwikkelingen.

  • Nederland in beeld
    Om de uitstraling van ons land te vergroten wil het kabinet een meerjarige en strategische evenementenkalender. Op de kalender staan sportevenementen, maar ook culturele manifestaties en belangrijke congressen.

Het Olympisch Plan wordt nu naar de Tweede Kamer gestuurd.