Nieuwe projecten voor meer voedselzekerheid in Uruzgan van start

De plaatsvervangend gouverneur van Uruzgan, Khodai Rahim, heeft begin juni in Tarin Kowt de aftrap gegeven voor een ontwikkelingsprogramma dat zich richt op verbetering van de voedselzekerheid in Uruzgan.

Het programma dat wordt uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO van de VN in samenwerking met het Afghaanse ministerie van Landbouw, Irrigatie en Veeteelt heeft als doel om de voedselzekerheid van kwetsbare boerenfamilies in Tarin Kowt, Chora en Deh Rawod te verbeteren. Dit gebeurt ondermeer door spreiding van inkomstenmogelijkheden in de landbouw, maar ook worden boeren getraind en zal er aandacht zijn voor de verbetering van de samenwerking tussen alle verschillende actoren werkzaam in de landbouw in Uruzgan.

Een kleine tachtig betrokkenen zoals lokale leiders, ambtenaren, hulporganisaties en boeren hebben tijdens de aftrap van het programma hier een begin mee gemaakt door met elkaar te discussiëren over wat zij willen bereiken, hoe en wanneer.

Het programma duurt twee jaar en wordt met Nederlandse ontwikkelingsgeld (ongeveer 2,5 miljoen euro) mogelijk gemaakt. Het is één van de concrete activiteiten voortvloeiend uit de Afghaanse Ontwikkelingsstrategie die vandaag in Parijs op een grote Afghanistan conferentie met meer dan zeventig donoren officieel gelanceerd wordt.