Verhagen niet ontevreden met uitspraak zaak Erkel

Minister Verhagen is niet ontevreden met de uitspraak van het Zwitserse Federale Hof dat Artsen zonder Grenzen (AzG) de Nederlandse regering 270.000 euro moet terugbetalen in de zaak-Erkel.

“Ik ben blij dat Nederland in cassatie is gegaan tegen het eerdere besluit van de Zwitserse rechter. In tegenstelling tot eerdere uitspraken wordt AzG nu verplicht tot het terugbetalen van een deel van het voorgeschoten bedrag, “ aldus de minister(Buitenlandse Zaken).

Het exacte vonnis en de motivering daarvan zijn nog niet door het Federale Hof bekend gemaakt. “Maar de eerste tekenen lijken te wijzen op een evenwichtigere uitspraak dan de eerdere twee in deze zaak,” zegt Verhagen. “In beginsel lijkt ons beroep in ieder geval voor een deel te zijn overgenomen door het Hof.”

In 2004 betaalde AzG 1 miljoen euro voor de vrijlating van de in de Russische deelrepubliek Dagestan ontvoerde Arjan Erkel, destijds medewerker van AzG. Het ministerie van Buitenlandse Zaken schoot op verzoek van AzG 770.000 € voor.

Nadat AzG terugbetaling van het voorgeschoten bedrag weigerde, stapte het ministerie van Buitenlandse Zaken naar de rechter. De Nederlandse regering heeft altijd benadrukt dat het niet ging om losgeld. “Nederland onderhandelt uit principe niet met ontvoerders en betaalt nooit losgeld.Het ging om een voorschot aan Artsen zonder Grenzen met de intentie dat het zou worden terugbetaald,” aldus Verhagen.

De rechtbank in Genève heeft de claim van het ministerie van Buitenlandse Zaken tweemaal ongegrond verklaard. Nederland ging vervolgens in cassatie waardoor AzG nu toch de helft van de kosten voor zijn rekening moet nemen.