Consulair rampenteam van Haïti terug in Nederland

Het Snel-inzetbaar Consulair Ondersteunings Team (SCOT) van het ministerie van Buitenlandse Zaken is vandaag uit Haïti teruggekeerd in Nederland. De 3 medewerkers waren binnen 48 uur na de aardbeving ter plekke.

De SCOT’ers assisteerden bij het achterhalen van het lot van Nederlanders die op Haïti waren op het moment van de aardbeving, en stonden slachtoffers met bij met raad en daad.

Ze waren intensief betrokken bij de evacuatie van Nederlanders, en van de 92 adoptiekinderen die vrijdag op Vliegbasis Eindhoven konden worden overgedragen aan hun nieuwe Nederlandse ouders. De coördinatie van deze ingewikkelde logistieke operatie lag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Verder verstrekten de SCOT’ers tandheelkundige en medische gegevens van Nederlandse vermisten, aan de hand waarvan dodelijke slachtoffers konden worden geïdentificeerd. Ook verleende het consulaire team assistentie bij de voorbereiding van de repatriëring van stoffelijke overschotten.

De consulaire crisisteam van Buitenlandse Zaken stond sinds de aardbeving 24 uur per dag in contact met de SCOT'ers op Haïti, en met de families en bekenden van Nederlanders die bij de ramp waren betrokken.

De Verenigde Naties hebben het zoeken naar overlevenden van de aardbeving zaterdag gestaakt. Er staan nog 4 Nederlandse Antillianen en Arubanen te boek als vermist.

De Nederlandse honorair consul in Port-au-Prince, de Nederlandse ambassadeur in buurland de Dominicaanse Republiek, en de consulaire afdeling van het ministerie in Den Haag blijven zich inzetten voor de Nederlanders en hun familie die zijn getroffen door deze ramp.