Mensenrechten in woord en daad

Vandaag is het de internationale dag van de rechten van de mens. Bijna zestig jaar geleden werd de universele verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen. Minister Verhagen geeft bescherming en bevordering van mensenrechten wereldwijd een centrale plaats in het Nederlands buitenlands beleid.

“Plunderende milities in Darfur. Tweehonderd zweepslagen voor een verkracht meisje in Saoedi-Arabië. Kinderarbeid die neerkomt op pure slavernij. Het zijn actuele voorbeelden van schendingen van mensenrechten,” aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Soms is het een schaamteloze schending, soms gebeurt het in het geniep. Voor mij is het een uitgemaakte zaak dat we niet lijdzaam mogen toezien. Bij elk land, bij elke situatie wil ik de meest effectieve instrumenten kiezen om aan die schendingen een eind te maken."

Verhagen schreef in het kader van de internationale mensenrechtendag een opiniestuk over cultuur en godsdienst dat zaterdag 8 december in het Algemeen Dagblad werd gepubliceerd. "Cultuur en godsdienst zijn geen excuus voor mensenrechtenschendingen. Onder het mom van traditie, culturele of religieuze verschillen worden mensenrechten geschonden en praten overheden deze schendingen goed", aldus de minister in het artikel. "Vrouwenbesnijdenis is zo’n voorbeeld. Dit gebruik staat haaks op het recht op lichamelijke integriteit. Maar met een beroep op traditie en cultuur wordt deze schending van vrouwenrechten vergoeilijkt. Eerwraak is een ander voorbeeld. Traditie en cultuur worden als verzachtende omstandigheden opgevoerd terwijl het recht op leven flagrant wordt geschonden. "

Afgelopen maand nam het kabinet een strategie aan, getiteld "Naar een mesnwaardig bestaan" met een honderdtal maatregelen om het mensenrechtenbeleid over de volle breedte te intensiveren. De maatregelen lopen uiteen van het instellen van een fonds waaruit mensenrechtenverdedigers financieel worden gesteund, het organiseren van mensenrechtenconferenties door Nederlandse ambassades, tot de invoering van een keurmerk voor kinderarbeidvrije producten.